Selectează o Pagină

„Cat costa un site? O intrebare fundamentala, simpla si concreta, o intrebare pe care orice antreprenor o intalneste atunci cand doreste sa faca primii pasi spre a face cunoscuta compania si in mediul online. Cei mai multi dintre cei care doresc sa faca acest pas se lovesc in principal de lipsa de cunostinte din acest domeniu si mitul ca pretul unui site este unul ridicat.

Adevarul este insa altul, pretul unui site nu este deloc unul mare in comparatie cu beneficiile pe care acesta le va aduce business-ului tau (vezi aici detaliat ce beneficii aduce un site de prezentare). Intr-un mediu de business din ce in ce mai competitiv care tinde tot mai mult spre digitalizare, un site pentru compania ta nu este un moft, ci este o necesitate.

In acest articol dorim sa oferim un raspuns cat mai clar cu putinta la aceasta intrebare si sa venim in ajutorul tau cu toate detaliile despre ce presupune realizarea unui site pentru compania ta. La finalul articolului am realizat si cateva prognoze de pret structurate pe trei nivele de buget pentru a stii la ce sa te astepti. Urmarind articolul vei descoperii si fiecare element de care poate dispune site-ul tau si de ce este acesta important, astfel incat sa poti face alegerea potrivita in functie de necesitati.

Asadar, sa incepem.

1. PRET ACHIZITIE DOMENIU WEB si HOSTING SITE

Pentru ca un site sa functioneze, are nevoie de 2 componente esentiale si anume domeniu web si gazduire.

1.1 PRET ACHIZITIE DOMENIU WEB SITE

Cu siguranta fiecare dintre voi ati auzit despre domeniu web. Un domeniu web poate fi achizitionat de la un provider de astfel de servicii si este necesara o plata anuala pentru ca acesta sa ramana proprietatea dvs.

Pretul achizitionarii unui domeniu web difera in functie de providerul de unde il achizitionati si de extensia acestuia. In unele cazuri unele firme care ofera si servicii de hosting pot sa ofere domeniul gratuit in cazul achizitionarii si a unui pachet de hosting de la ei.

Dupa a putea sa iti faci o parere aproximativa despre pretul unui domeniu web, iti prezentam mai jos costurile aproximative in functie de extensie:

EXTENSIE PRET APROXIMATIV (euro/an)
.ro 8
.com 12
.eu 6
.net 12
.org 10
.info 10
.de 12

1.2 PRET ACHIZITIE PACHET GAZDUIRE SITE

Pentru ca un site web sa poata fi accesat de catre utilizatori este necesar gazduirea acestuia pe un server.

Costul unui pachet de gazduire difera in functie de marimea acestuia ca si memorie ocupata, de. Numarul de utilizatori care vor vizita site-ul si de performanta pe care dorim sa o aiba site-ul atunci cand vorbim despre viteza de incarcare, backup, etc.

Intrucat vorbim despre un site de prezentare performantele serverului nu trebuie sa fie foarte ridicate pentru a satisface aceste cerinte.

Un pachet de gazduire care prqneste de la 50 de euro/an este suficient pentru a satisface cerintele de performanta a site-ului dvs.

2. ELEMENTE GRAFICE SI DE CONTINUT SITE

In aceasta etapa rolul clientului este unul foarte important, intrucat impreuna cu acesta va trebui trebui structurata informatia pe site, fiind probabil una dintre cele importante parti in procesul de dezvoltare a site-ului web. Este primordial in aceasta etapa sa definim cui comunicam informatia, ce informatie comunicam si care este rolul site-ului web, intrucat sa stim ce public tintim.

In functie de obiectul companiei, daca scopul este acela de informare, este important ca informatiile prezentate sa fie cat mai usor accesibile potentialilor clienti.

2.1 PRET LOGO SITE

Daca compania ta nu are o strategie clara atunci cand vorbim de identitatea vizuala de brand pentru a da dovada de profesionalism este necesar macar existenta unui logo. In acest sens am ales sa furnizam trei surse care apartin de 3 clase diferite de buget: redus, mediu si ridicat.

2.1.1 GRATIS SAU CU PRET REDUS

Poti utiliza urmatoarele tool-uri pentru a genera un logo gratis sau la pret redus:

https://www.brandcrowd.com/

https://logomaster.ai

https://www.freelogodesign.org/

https://www.freelogoservices.com/

https://placeit.net

https://www.graphicsprings.com

https://logomakr.com/

https://www.tailorbrands.com/logo-maker

https://www.logogenie.net/

IMPORTANT! Citeste cu atentie termenii si conditile de pe fiecare site in parte pe care l-am prezentat mai sus pentru a vedea exact care sunt termenii de utilizare a logo-ului si costurile (in cazul in care acestea exista)

2.2.2 FREELANCER

Poti folosii urmatoarele platforme pentru a gasi un freelancer care sa iti realizeze un logo:

www.freelancer.com

www.upwork.com

IMPORTANT! Citeste cu atentie termenii si conditile de pe fiecare site in parte pe care l-am prezentat mai sus pentru a vedea exact care sunt termenii de utilizare a logo-ului si costurile (in cazul in care acestea exista)

2.2.3 COMPANIE SPECIALIZATA

Cu siguranta, pentru oricine isi doreste ca imaginiea companiei lui sa fie impecabila, va apela la o firma specializata in brand creation. La astfel de firme pretul unui logo porneste de la 50 de euro si poate ajunge chiar si cateva sute.

2.2 PRET REALIZARE CONTINUT SITE

Continutul unui website este de asemenea o parte esentiala atunci cand discutam despre o campanie de promovare in mediul online reusita. Un site in care serviciile sau produsele din catalog sunt prezentate interactiv si starnesc atentia publicului targetat va fi cu siguranta un site care va vinde mai bine. Pentru partea de realizare a continutului exista doua posibilitati, si anume:

2.2.1 REALIZAT IN INTERIORUL COMPANIEI

Varianta gratuita , cea mai la indemana si probabil si cea mai buna. Atunci cand vorbim despre compania ta, cu siguranta tu esti cel care trebuie sa stie cel mai bine ce servicii sau produse oferi, tu esti cel care cunoaste cel mai bine care sunt punctele forte sau slabe ale tale, in concluzie tu esti cel mai in masura sa faci o descriere cat mai interactiva pentru a putea sa o folosesti pe site. Dezavantajul acestei metode este consumul ridicat de timp. Realizarea de continut textual, chiar si atunci cand vorbim despre serviciile sau produsele compoaniei tale, este un proces destul de delicat si putin peste mana pentru majoritatea antreprenorilor.

2.2.2 REALIZAT PRINTR-UN PROVIDER EXTERN

In cazul in care nu dispui de timp sau nu ai suficienta inspiratie pentru a realiza continut textual pentru site-ul companiei tale, poti sa apela la un furnizor exter care sa realizez acest lucru pentru tine,. Preturile pentru realizare de continut pornesc de la 50 de lei/pagina si pot ajunge chiar si pana la 200 de lei/pagina, preturile diferientandu-se in functie de calitatea continutului livrat si de comnplexitatea domeniului vizat.

2.3 PRET REALIZARE POZE SITE

2.3.1 REALIZATE IN INTERIORUL COMPANIEI

In ziua de azi oricine detine un telefon suficient de performant care sa poata sa faca poze la o calitate superioara. Atunci cand vorbim despre un site de prezentare si  nu despre un magazin online, acolo unde este importanta ca produsele sa fie prezentate intr-o maniera profesionista, cateva poze din interiorul companei care sa surprinda cat mai bine elementele cu care doriti ca iesiti in fata realizate cu telefonul personal sunt suficiente pentru a deservii realizarii site-ului. Avantajul acestei metode consta in faptul ca este absolut gratuita, iar dezavantajul il reprezinta totusi calitatea pozelor, acestea nu pot fi realizate ca si un fotograf profesionist care are aparatura si background-ul informational cand vine vorba despre asa ceva.

2.3.2 REALIZATE PRINTR-UN PROVIDER EXTERN

Daca nu detineti aparatura profesionala in vederea realizarii pozelor, cel mai benefic ar fi sa apelati la o agentie specializata in foto&video unde aveti asigurata calitatea acestora.

2.4 PRET REALIZARE VIDEO DE PREZENTARE SITE

Un video de prezentare nu este neaparat o necesitate atunci cand vorbim de realizarea unui site, insa cu siguranta poate sa aduca un plus de valoare pentru site-ul companiei tale. La fel ca si in cazul pozelor, exista doua posibilitati:

 • Realizat in interiorul companiei
 • Realizat de catre un provider extern

2.4.1 REALIZATE IN INTERIORUL COMPANIEI

La fel ca si in cazul pozelor telefoanele inteligente sunt capabile sa surprinda la calitate acceptabila si cateva scene semnificative din cadrul companiei tale. Indiferent ca vorbim despre surpinderea mediului de lucru, a atitudinii prezentate de catre membrii echipei la locul de munca sau a unor etape din procesul de fabricare a produselor, un video de prezentare va fi aliatul companiei tale atunci cand vorbim despre impresia care o va lasa compania ta listata pe o pagina web utilizatorilor. La fel ca si in cazul de mai sus avantajul in reprezinta costul 0 al lucrarii, iar dezavantajul il reprezinta aparatura pe care o aveti la dispozitie si background-ul informational

2.4.2 REALIZATE PRINTR-UN PROVIDER EXTERN

La fel ca si in cazul fotografiilor, agentiile foto&video, iti vor asigura o calitate superioara a materialelor video, pe langa aparatura profesionala de care dispune, va pot ajuta si cu sugestii in vederea realizarii acestuia.

3. PRET REALIZAREA SITE-ULUI

Am ajuns si la partea mult asteptata, si anume, vom afla un pret pentru un site de prezentare. Intrucat si aici exista mai multe alternative, am impartit si acest subcapitol in doua parti:

 • Site de prezentare realizat pe o platforma cu abonament lunar
 • Site de prezentare realizat exclusiv pentru tine fara a fi necesara plata unui abonament lunar

3.1 PRET CREARE SITE PE PLATORME CU ABONAMENT LUNAR

Nu am sa insist foarte mult in aceasta directie, doresc doar sa ve prezint cateva platforme pe care le-am incercat si preturile fiecarora. Acesand link-ul acestora ve-ti descoperii despre ce este vorba si ce ofera fiecare dintre aceste platforme.

PLATFORMA URL PRET (euro/luna)
WIX https://www.wix.com  de la 9eur/luna
SQUARESPACE https://www.squarespace.com  de la 12eur/luna
JIMBO https://www.jimdo.com/  de la 10eur/luna
WORDPRESS.COM https://wordpress.com/  gratis
WEEBLY https://www.weebly.com  de la 5eur/luna
GODADDY https://uk.godaddy.com/offers/websites/website-builder/bestwebsitebuilder?  de la 10eur/luna
HOSTGATOR https://www.hostgator.comhttps://www.hostgator.com/promo/wpbgator  de la 2eur/luna
SITEBUILDER https://www.sitebuilder.com  de la 7eur/luna
SITE123 https://app.site123.com/  de la 7eur/luna

 

https://websitesetup.org/website-builders/

3.2 PRET CREARE SITE PE PLATFORME DE SINE STATATOARE

Recomandarea mea este sa apelati la un astfel de website de prezentare. De ce?

 • Oret echivalent cu 2 ani
 • Site-ul este personalizat
 • Extindere functionalitati

3.3 PRET FUNCTIONALITATI EXTRA SITE

Dupa ce am parcurs etapele de mai sus, ne aflam in situatia de a avea la dispozitie un site functional prin intermediul carora sa promovam serviciile si/sau produsele pe care le oferim.

Compania noastra mai detine acum un instrument de marketing puternic pe care poate sa il foloseasca in lupta cu concurenta.

Totusi trebuie sa fim atenti si la cum este configurat acest instrument de marketing si cum poate sa ne ajute sa obtinem maximul potential in aceasta lupta.

In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva functionalitati extra care adaugate site-ului companiei tale vor creea mediul necesar pentru a promova cat mai eficient afacerea in mediul online.

4. PRET MENTENANTA SITE

In perioada imediat premergatoare lansarii site-ului, pentru a te asigura ca acesta este complet functional ai nevoie de o monitorizare a acestuia si asigurarea unei functionari optime.

In piata din Romania am identificat 3 tipuri de servicii de mentenanta pentru site-uri si anume:

 • Mentenanta site cu plata pe ora
 • Mentenanta site cu abonament lunar
 • Mentenanta site pentru task-uri exacte

In cele ce urmeaza vom preciza pretul aproximativ pentru primele doua varianta, in cea de a treia varianta se poate identifica un pret doar dupa descrierea tack-ului.

4.1 PRET MENTENANTA SITE CU PLATA PE ORA

Pentru mentenanta cu plata pe ora, pretul aproximativ porneste de la 10 euro/ora si poate ajunge pana la 30-40 de euro/ora, in functie de platforma pe care este realizat site-ul dificultatea problemei intampinate, frecventa task-urilor.

4.2 PRET MENTENANTA SITE ABONAMENT LUNAR

La fel ca si in cazul primului tip de remunerare a mentenatei factorii care decid pretul abonamentului lunar sunt:

 • Platforma pe care este realizat site-ul
 • Dificultatea problemelor intalnite
 • Frecventa problemelor

Pretul unui abonament lunar de mentenanta porneste de la 100 de lei/luna.

5. PROGNOZE PRET CREARE SITE DE PREZENTARE

Pentru ca am promis la inceputul articolului ca voi da si un pret exact pentru un site de prezentare, in cele ce urmeaza am sa fac cateva prognoze de pret. Astfel, preturile difera de la un site la altul, avand in vedere atat functionalitatile site-ului de prezentare, raportat la bugetul dvs.

Vom incerca impartim valoarea site-urilor de prezentare in 3 categorii:

 • Site-uri de prezentare cu buget redus: In aceasta categorie intra proiectele care beneficiaza de un buget mai mic, pana in 300 euro. Totusi, pentru o companie mai mica, la inceput de drum este mai mult decat ideal, avand in vedere ca functionalitatile oferite.
 • Site-uri de prezentare cu buget mediu: Aceasta categorie se adreseaza companiilor mici si mijlocii si nu numai, care sunt prezente in piata de ceva timp. In functie de bugetul pe care il aloca compania proiectului, de caractersticile site-ului de prezentare si a functionalitatilor acestuia, pretul poate varia intre 400-600euro.
 • Site-uri de prezentare cu buget ridicat: Ar fi gresit sa spun ca aceasta categorie se adreseaza unui tip de companie anume, intrucat este vorba strict de marimea proiectului, de numarul de pagini in cadrul site-ului de prezentare. Functionalitatile de care va dispune site-ul vor fi complexe, incluzand printre altele si SEO. In functie de buget, pretul porneste de la 700 de euro.

Aceste informatii sunt la nivel informativ, o oferta de pret pentru realizarea unui site de prezentare, sau a unui magazin online va putem oferii dupa o discutie preliminara.